SA BALDUFA EXCURSIONISTA

Sa Baldufa, Serveis Educatius, vol presentar-vos el seu projecte Sa Baldufa Excursionista. En aquest projecte volem realitzar un grapat d’excursions durant tot el curs i una vegada cada mes per descobrir els espais naturals més emblemàtics de Mallorca, prioritzant la Serra de Tramuntana, declarada per l’UNESCO Patrimoni de la Humanitat al 2011 destacant les construccions en pedra seca i les canalitzacions d’aigua. 

Aquest projecte educatiu destinat a al·lots d’entre 10 i 16 anys estarà guiat per les següents intencions educatives que ens serviran de fites per arribar al final del camí: afavorir una educació integral dels nostres al·lots despertant en ells una especial sensibilitat cap el medi natural. 

  • La nostra primera intenció educativa és conèixer, respectar i estimar la natura.  Per això inculcarem les accions adequades que tot excursionista ha de realitzar per afavorir un tracte respectuós de la natura, així com un major coneixement de la flora, fauna, orografia, patrimoni cultural, hidrografia… ja que només podem estimar allò que conèixem.
  • Introduir-se al món de l’excursionisme, per tal d’afavorir l’oci sostenible i saludable vital a la seva vida adulta. Per això mostrarem els hàbits d’alimentació a la muntanya, el material bàsic i la seva correcta utilització, itineraris clàsics de l’excursionisme a Mallorca…
  • Millorar la seva autonomia personal a partir de l’acceptació de les característiques físiques, psiquíques i socials pròpies i les dels altres, aprenent a marcar-se fites assolibles i superar-les o acceptant les petites frustracions quan les fites encara no són superades; o a partir d’aspectes més concrets com aprendre a fer-se la motxilla. 
  • Crear un clima de germanor entre tots els participants, tant al·lots com a monitors, on el vincle d’afecte ens permeti afavorir la confiança necessària per solucionar qualsevol situació de conflicte que pugui aparèixer durant l’activitat. Per això haurem de fomentar una bona comunicació, potenciar les habilitats socials com a eina de resolució de conflictes, afavorir actituts no sexistes,…

Per tot això pensam que aquest projecte pot ser útil a l’hora de ser un complement educatiu a la tasca de les famílies i l’escola per aconseguir una educació de qualitat per crear ciutadans més feliços a la seva vida adulta. 

Començam al mateix poble de Bunyola, des d’on pujam per trobar el camí cap a la Comuna. Durant el camí podrem veure un forn de calç, un aljub, una sitja,…en quant a construccions; i també algunes de les espècies més característiques de la flora mediterrània. No es tracta d’una excursió massa llarga ja que caminant a un bon ritme podem tardar prop de tres hores i mitja de recorregut efectiu. Una vegada dalt, a 819 metres, se’ns obre una panoràmica meravellosa de tota la Serra de Tramuntana on podem situar putjos tan importants com: L’Ofre, Galatzó, Massanella, Teix,…

Pin It on Pinterest

Share This